Poznaj właściwości olejku rycynowego.

Olej rycynowy a kosmetyka

Olejek rycynowy przez zdecydowaną większość osób kojarzony jest głównie z właściwościami pielęgnacyjnymi. Rzeczywiście, ta gęsta, bezbarwna substancja w kosmetyce jest wykorzystywana bardzo często. Olejek rycynowy nie tylko wchodzi w skład kosmetyków, ale służy również jako oddzielny preparat, stosowany chociażby do wykonywania różnych zabiegów upiększających.

Olejek rycynowy jest bardzo często składnikiem szminek oraz błyszczyków, z tego względu, iż jest jednym z najbardziej błyszczących olejów roślinnych. Dodawany jest także do kremów, którym nadaje śnieżnobiałą barwę oraz stanowi składnik mydeł, ze względu na swoją delikatność.

Ze względu na kosmetyczne zastosowanie, olejek rycynowy jest bardziej znany kobietom, niż mężczyznom. Służy on do sporządzania maseczek, można z niego również przygotowywać preparaty, które pooprawiają wygląd skóry, paznokci. Olejek rycynowy stosowany jest także na włosy, które dzięki zawartym w nim substancjom, stają się znacznie lepiej odżywione, są gęste i pełne blasku. Dodatkowo ta gęsta ciecz zapobiega również łamliwości oraz rozdwajaniu się włosów.

Olejek rycynowy równie często stosowany jest do brwi. Jeśli chcesz stać się posiadaczką gęstszych oraz ciemniejszych rzęs, wówczas wystarczy, że do pojemnika po zużytym tuszu do rzęs wlejesz kilka kropek olejku. Taką miksturą można szczotkować zarówno brwi, jak i rzęsy, a staną się one zdrowe i dobrze odżywione. By osiągnąć satysfakcjonujące rezultaty, taką kurację należy jednak stosować systematycznie, nawet przez okres kilku miesięcy.

Olej rycynowy jest także polecany do poprawy kondycji nóg. Jeśli nasze nogi często są obolałe oraz zmęczone, a skóra pozostawia na nich wiele do życzenia, wówczas świetnie sprawdzi się zastosowanie olejku rycynowego. W takim celu olejek rycynowy należy wetrzeć w skórę stóp i pozostawić substancję na noc. Nasze stopy nie tylko odpoczną, ale również ich skóra stanie się znacznie bardziej elastyczna oraz miękka.


Copyright © by Olejekrycynowy.eu 2012 | Wszelkie prawa zastrzeżone | kontakt@olejekrycynowy.eu | Do góry