Poznaj właściwości olejku rycynowego.

Olejek rycynowy

Olej rycynowy jest produktem roślinnym, otrzymywanym z nasion rośliny rącznika pospolitego. Olej wyciskany jest na zimno, po czym substancja jest gotowana z wodą. W wyniku tego procesu otrzymywany jest olej rycynowy, gęsta ciecz o bezbarwnym lub jasnożółtym kolorze.
olejek rycynowy

Rącznik pospolity jest rośliną wywodzącą się z Afryki. W naszym kraju również jest ona uprawiana, ale najczęściej w celach ozdobnych. Roślina ta jest w stanie osiągnąć nawet do trzynastu metrów wysokości, a jej liście są łudząco podobne do liści kasztanowca, jednakże są zdecydowanie większych rozmiarów. Rącznik jest rośliną trującą, dlatego podczas produkcji oleju rycynowego jest on gotowany wraz z wodą. Pozwala to na pozbycie się szkodliwych związków, które mogą nawet doprowadzić do śmiertelnego zatrucia u człowieka.

Substancja nazywana olejem rycynowym znana była już w starożytnym Egipcie. Już wtedy doceniano rozliczne właściwości olejku rycynowego, i to nie tylko pielęgnacyjne. Wówczas ta gęsta ciecz wykorzystywana była między innymi do smarowania bloków służących do budowy piramid. Dzięki temu zapewniano znacznie lepszy poślizg przy ich przesuwaniu.

Obecnie olejek rycynowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Stosowany jest między innymi w medycynie oraz w kosmetyce, o czym na pewno doskonale wiedzą wszystkie panie. Substancja ta cieszy się wyjątkowo dużą skutecznością, nic więc dziwnego, że olejek rycynowy z aptecznych półek znika zazwyczaj bardzo szybko.

Olej rycynowy niekiedy nazywany jest potocznie „rycyną”, co jednak nie jest prawidłowym określeniem tej cieczy. Rycyna jest substancją trującą, znajdującą się w nasionach rącznika pospolitego. Olej produkowany z tej rośliny nie zawiera rycyny, gdyż eliminowana jest ona podczas wygotowywania oleju w wodzie.


Copyright © by Olejekrycynowy.eu 2012 | Wszelkie prawa zastrzeżone | kontakt@olejekrycynowy.eu | Do góry